
UIPL 32-96 Attachment

QUESTIONS ON VOLUNTARY WITHHOLDING OF FEDERAL
INCOME TAXES FROM UI BENEFITS

1. Claimants must be given an option to change their tax
withholding status at least once during the life of their UI
claim. Can that change be retroactive, or is it to be
effective only for future weeks paid? For example, can
claimants who have already had taxes withheld from prior
benefit payments change their withholding option and ask for
the amount of withheld taxes to be refunded?

ANSWER: Changes may not be made retroactively. A request
for withholding must be "in effect" at the time the benefit
payment is made. Furthermore, SESAs are not responsible for
refunding withheld taxes. When taxes are withheld, they are
held in trust for the U.S. Government. All refunds must be
obtained by the claimant from the IRS just as any overpayment
of income tax is done.

2. What reports are to accompany fund transfers sent to the IRS
and what information should be contained in the reports? Are
reports electronic or paper? If paper, what forms are to be
used? If electronic, what format should be used?

ANSWER: No transmittal form is required for the deposits
since they will be made electronically through the Electronic
Federal Tax Payment System (EFTPS).

3. How do SESAs report income tax withheld from UI benefits?

ANSWER: Withheld income tax is to be reported annually on
Form 945, Annual Return of Withheld Federal Income Tax. The
location for filing depends on the filing district of the
State. Form 945 instructions provide mailing and transmittal
information.

4. What progress has been made in the development of an
alternative to the draw down approach with the Department of
the Treasury, as referred to on page 6 of UIPL No. 17-95
(Section 4. e. (2))?

ANSWER: According to Treasury officials, the alternative
draw down approach mentioned on page 6 of UIPL No. 17-95
cannot be executed. Currently, deposits of withheld funds
must be made in accordance with the rules set forth in
section 31.6302-1 of the Employment Tax Regulations.

These rules are also found in section 11 of Publication 15,
Circular E, Employer's Tax Guide. However, beginning in 1997
all the States will be depositing withheld funds
electronically under the EFTPS. For more information on
EFTPS you may call 1-800-945-8400 or 1-800-555-4477.
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Separate deposits are required for non-payroll income tax
withholding reported on the Form 945. SESAs may not combine
deposits for Form 941 and Form 945, although the rules for
how and when to deposit are the same. There are two deposit
schedules, monthly or semi-weekly, for determining when a
deposit of withheld income tax must be made. Circular E
explains these two deposit rules in detail.

5. Should the amount of Federal Income Tax withheld be reported
to the claimant on Form 1099-G?

ANSWER: Yes, income tax withheld from a claimant's UI
benefits must be reported by the State at year end on Form
1099-G, in box #4 entitled "Federal Income Tax Withheld".

6. Must SESA's provide claimants with 1099-G forms in duplicate
(one copy to attach to the tax return and a second copy for
claimant records) or is a single copy sufficient?

ANSWER: Only one copy of Form 1099-G is required to be
provided to the claimant. A copy of Form 1099-G does not
accompany the individual's tax return. Therefore, no change
is required in the current methodology for providing 1099-G
forms to claimants.

7. Some individuals file quarterly estimated tax payments to the
IRS. Is the SESA obligated to provide individuals with any
type of quarterly tax information, if requested?

ANSWER: There is no requirement for SESAs to provide
quarterly tax information to claimants.

8. A. When weeks of unemployment already paid are determined
overpaid, is the overpayment amount to include the gross
amount of benefits authorized for the weeks, or only the
amount minus the tax withholding?

ANSWER: The overpayment amount is the gross amount of
benefits authorized for the weeks.

B. Is the answer to the question the same regardless of
whether the overpayment order is issued in the same or
subsequent taxable year as the initial payment (pre-1099-G
report versus post-1099-G report)? Does the claimant have
the option to have taxes already withheld refunded and
applied to outstanding overpayments that involve weeks with
tax withholdings?

ANSWER: The SESA must always report the gross amount of
benefit payments on the 1099-G. As discussed in question 1,
withheld taxes cannot be refunded by the SESA. The claimant
must file for a refund with the IRS, as with any other
overpayment of withheld income taxes. Instructions for 1995
Individual Federal Income Tax Form 1040 state, "If you
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received an overpayment of unemployment compensation in 1995
and you repaid any of it in 1995, subtract the amount you



repaid from the total amount you received. Enter the result
on line 19. Also enter "Repaid" and the amount you repaid on
the dotted line next to line 19. If, in 1995, you repaid
unemployment compensation that you included in gross income
in an earlier year, you may deduct the amount repaid on
schedule A, line 22."

9. Can the 15 percent withheld be rounded to the nearest dollar?

ANSWER: Yes, if rounding is used consistently for all
claimants. Withheld tax amounts should be rounded to the
nearest whole dollar by (1) dropping amounts under 50 cents,
and (2) increasing amounts from 50 to 99 cents to the next
higher dollar.

10. Is a Form W-4 required? Is there a special Form W-4 used
to elect 15 percent withholding? Instead of the IRS form,
can a State modify its UI claim form to ask whether the
individual wants Federal Income Tax withheld?

ANSWER: The IRS is currently developing a new Form W-4V on
which an individual can request voluntary income tax
withholding on certain kinds of payments, including UI.

Section 3402(p)(1)(D) of the Internal Revenue Code (IRC)
provides that rules similar to the rules that apply to
annuities under section 3402(o)(4) shall apply to requests
for voluntary withholding from Social Security payments.
Section 3402(o)(4) provides that any request for withholding
on an annuity must be in writing and must contain the Social
Security Number of the payee and the amount to be deducted.
A request for change or termination of withholding must also
be in writing.

Section 31.3402(o)-2(b) of the IRS regulations states that a
request for withholding on an annuity should be made on Form
W-4P. In lieu of Form W-4P, however, a payor may prepare and
use a form whose provisions are identical with those of Form
W-4P. Therefore, SESAs may use an initial claims form for
UI, or any other form, as a substitute for Form W-4V, as long
as the form includes: (1) the individual's name, Social
Security number, and home address; (2) a statement that the
individual requests that Federal Income Tax be deducted in
the amount of 15 percent of the gross benefit payment amount
from each benefit payment, and; (3) the individual's
signature.

11. How long does the election to have income tax withheld
remain in effect?
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ANSWER: A claimant's election remains in effect for the
duration of the claim, unless a request for change or



termination of withholding is submitted in writing by the
claimant. If a claimant files a new claim, a new election
must be made.

12. Is there a minimum amount of tax that can be withheld from
a single payment? Can SESAs impose a minimum? Is there a
minimum payment amount subject to withholding?

ANSWER: Section 3402(p)(2) of the IRC, states the amount to
be withheld on UI benefits is 15 percent of the payment. The
statute does not provide for a minimum amount of withheld tax
or for a minimum benefit payment subject to withholding.

13. Must the amount of the Federal Income Tax withheld from the
UI benefit payment be printed on the check (warrant) stub?

ANSWER: No Federal requirement exists. The State may or may
not provide this service to the claimant.

14. Under a telephone claims system, is it acceptable to mail
the written notice advising claimants of the taxation of UI
benefits and offering the option of voluntary withholding
after the election is made via the Interactive Voice
Response System (IVRS)?

ANSWER: Notice to a claimant regarding the taxation of UI
benefits and electing voluntary withholding may be
accomplished through an IVRS. The requirement to provide
written information regarding the taxability of UI benefits
to claimants who file initial claims via IVRS was superseded
in UIPL No. 35-95. Claimants may also indicate a preference
for withholding via IVRS, however, under current IRS
interpretation of the rules, written authorization from a
claimant must be received by the SESA before Federal income
taxes are actually withheld from benefits. (See question #10
for contents of authorization statement/form). DOL will
continue working with the IRS in an attempt to authorize use
of Personal Identification Numbers (PIN) in lieu of written
authorization.

15. When mandatory deductions are made from a claimant's
benefit payment, is the 15 percent computed on the
claimant's "net" payment or "gross" payment?

ANSWER: The 15 percent for withholding of Federal Income Tax
must be calculated on the "gross" amount. As stated in
Change 1 to UIPL No. 17-95, the deduction for withholding of
Federal Income Tax is voluntary and may not be made before
any mandatory deductions. However, if the claimant elects to
have amounts withheld, the 15 percent must be taken to the
extent funds are available after all mandatory deductions are
made.
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16. If, after all mandatory deductions are made from a
claimant's benefit check, the net benefit payment will be



less than the 15 percent deduction made on the gross
amount, does the State still deduct the remaining balance?

ANSWER: Yes. If the claimant has elected to have taxes
withheld, then the State is obligated to do so. Taxes must
be withheld to the extent funds are available.

17. Will there be a standard procedure to use for interstate
cases?

ANSWER: The IB-1 is being revised to include a question
regarding election for withholding. When the revision is
completed, the liable State will be responsible for
withholding any tax.

18. What records must be retained and for how long in order to
comply with IRS regulations?

ANSWER: For the collection of income tax at the source
(withholding), types of records and length of time for
maintaining them are addressed in IRS regulations 26 CFR
31.6001-5. These regulations may be revised in the future to
specifically address withholding of income tax from UI
benefit payments.

19. For partial and employer filed claims, what is the method
of notification for voluntary withholding? Should the
notice go to the employer or to the employee? Can the
employer notify the claimant or must the agency notify the
claimant? Also, can a claimant's election be handled
through the employer or must the election be made directly
to the agency by the claimant?

ANSWER: Information regarding the taxation of UI benefits
and the option for withholding must be provided by the State
agency to the claimant per paragraph 301 of Public Law 102-
318. See UIPL No. 45-92 for information on this law.
Employers may be designated agents of the State for this


